Blog Entry

bocekli pilav

Thursday 16 October 2008 by Ayca , under , ,

ozumuzde tembeliz hepimiz ama bu sefer malzeme listesi vericem, adam gibi bisi olsun, en sevdigim yemek zira =]

bir avuc kadar sehriye (bocek =p)
bir su bardagi baldo pirinc
bir bucuk su bardagi tavuk suyu veya et suyu veya su + bir kup bulyon
bir corba kasigi tereyagi veya margarin
tuz
pilav tenceresi

simdi pilav tenceresi muhim bi konu. annem celik tencerede yapmayi seviyo ama o daha fazla yag koyuyo yapismiyo onun icin. ben teflon seviyorum. pilav ustasi irfan bey'e soracak olursaniz kesinlikle alcak ve genis bi tencere olmali. bana kalirsa evet hakli ama sadece ve sadece kendi pilav tencerem cok alcak ve genis olmadigi icin bu konuya yorum hakkimi 'farketmez yeaa' seklinde kullanicam :P

eger miktari artirip bir bardaktan daha cok pirinc kullanmak istiyosaniz, olaylar her zaman 1'e 1 bucuk seklinde gelismiyo ne yazik ki. (1 olan pirinc, 1bucuk olan su tabi, ya ne olcak)

burda onemli olan pilav tenceresinin sekli semali. eger normal boyutlarda bi tencereyse, ilk olcu icin 1'e 1bucuk, sonra 1'e 1 seklinde gidiyo. yani 2 bardak pirincten pilav yaparken 2.5 bardak su kullaniyoruz. eger pilav tencereniz irfaninki gibi oksuz doyuran biseyse, alcaksa ve acaip genisse o zaman 1'e 1bucuk oranina devam. 2 bardak pirince 3 bardak su yani.

yillarca yagsiz pilav yapacam diye binbir sey denedim, her denemem yenilebilir sonuclar verse de adam gibi bir pilavin yagsiz olamayacagini 31 yasimda idrak etmis bulunuyorum. usenmedigim bi zaman yagsiz pirinc maceralari da yazicam buraya ama dilim pilav demeye varmiyor onlara. ay sagliksiz hik mik diye mirin kirin edecekseniz yapmayiniz ve yemeyiniz keyfiniz bilir ama yagsiz "pilav" ooooolmaz. budur!

bu pilavi yaparken islemleri asagidaki sirayla yapmak onemli cunku 7.5 dakika sunu yap, 3 dakika bunu yap seklindeki tarifler tembel bunyedeki pilav yapma azmini sifirliyo dakkasinda. aksine asagidaki sirayi izlersek hersey cok basit: yikama, yaglama, sulama!

1. herseyden once kettle'da su isitiyoruz

2. yikama: bu arada bir bardak pirinci tel suzgece koyup akan ilik suyun altinda bir kasikla karistira karistira yikiyoruz boylece ustundeki nisasta, tas, toprak (yuh abartsaydim) suyla akip gidecek, piserken yapismayacak, irfan'in deyimiyle 'pirincler bacak bacak ustune atacak' hehe. yeterince yikadigimizi anlamanin yolu pirincle yakin temasindan sonra tel suzgecin altindan akan suyun beyaz degil, bildigin su gibi yani seffaf olmasi.

3. yikanan pirincleri bir kaba alip ustune kettle'dan sicak su koyuyoruz. kaynar degil, sicak. demin kettle'da kaynattik ya, o iste. birakiniz pirinc suyun icinde mayissin biraz, bizim baska islerimiz var:

4. yaglama: tencerede yagi eritiyoruz ve sehriyeleri kavuruyoruz. burda onemli olan bocekleri yakmamak. akil var mantik var, orta ateste yapicaz bu islemi.

5. bocekler renk degistirmeye basladiklarinda pirinci sudan cikariyoruz, tel suzgece aliyoruz ve birakiyoruz kendi haline, biz boceklerle oynarken suyu suzulsun. bu arada bocekler yanmasin dikkat

6. sehriyelerin renk degistirme islemi tamamlaninca (ne cok koyu ne cok acik, orta kahverengi gibi bisi olsun) suzulmus pirincleri de ustune koyuyoruz, tuzunu ekliyoruz. tuzu bu asamada eklemek cok onemli cunku kavururken pirinclerin kirilmamasini saglayacak. pirinclerin rengi saydamlasincaya kadar kavurmaya devam, kollara kuvvet :P

7. sulama: baktik ki bocekler hos bi kahverengi, yanmamislar, pirincler de saydamlasmis, sulama islemine geciyoruz. hemen tencereyi atesten aliyoruz, ustune sicak tavuk suyu / et suyu veya su + 1 kup bulyon ekliyoruz. dikkat: su kaynar degil sicak ve su koymadan once atesten aldik. neden? suyu koyunca bi anda kaynayip oramiza buramiza sicramasin. hayir ben cok sicrattim, ordan biliyorum.

8. orta ateste su kaynayana kadar kapagi acik tutuyoruz. su kaynayinca tencerenin kapagini kapatip mumkun olan en kisik ateste suyunu cekene kadar pisiriyoruz.

simdi pilavin pistigini nasil anlayacaz. derler ki tencerenin kapagi acilmaz da bilmemne. yemisim, bal gibi de acilir. annem de hep acar, daha bizim pilavlarin bu durumdan rencide oldugunu gormedik. acarsin bi karistirirsin, bakarsin suyunu cekmis mi, pismis mi. baktin hala suyu var dibinde, biraz daha tutariz ateste. ya da cekmis suyunu ama biraz daha pismesi lazim, o zaman azicik su ekleyiverirsin ustune biraz daha pisirirsin.

pistikten sonra kapagi acip tencerenin ustune kagit koyup kapatirlar kapagi, demlenir pilav. ben yine bunu luzumlu gormuyorum, onla mi ugrasacam. kapagi kapali bi 10 dakka dinlenir tamamdir. haa, azicik lapa olmustur o zaman fazla suyunu alsin diye koyulur hakkaten kagit ama bu tarifle gerek olacagini sanmiyorum.

hadi afiyet olsun =p

2 Responses to 'bocekli pilav'

10 November 2008 at 14:15

Comment by ozi.

Hersey iyi guzel tarif de nefis de, acaba bocek yerine baska bi isim mi kullansaydin acaba =] x

26 November 2008 at 00:39

Comment by Ayca.

ehe niye, miden mi bulandi? :P
cocuklugumdan beri bocekli pilav bildigim sey ayol, bisey olmaz. hem de uydurma isim sonucta, saylon tavuk oluyo da bocekli pilav niye olmasin, heheh xx