Blog Entry

cevizli mercimek

Sunday 2 August 2009 by Ayca , under , ,



bu yemegin normal kiymali mercimekten tek farki icinde ceviz olmasi. bi yerde mercimekli salata gibi biseyin icine ceviz kondugunu gordum, deneyeyim dedim ama acikcasi cok bisi farkettirmedi. yani cevizi ozellikle seviosaniz ekleyin de ne bileyim cigdem de ben de cok hastasi olmadik valla. yemegin kendisi cok guzel, yanlis anlasilmasin ama cevizin de bi zarari olmadigi gibi yemegin lezzetine herhangi bi katkisi da olmadi.

bu tarifi koyuyorum ki mercimek tarifi olsun el altinda (cok zor bisey sanki :P) isteyen cevizi eklesin, istemeyen eklemesin... buyrun bakalim:



malzemeler
  • 250g kadar yagsiz dana kiyma
  • 2 dis sarimsak
  • 1 kuru sogan
  • 1 bardak yesil mercimek (bakmayin fotografa, o bardaklar 1 pint'lik, oksuz doyuran)
  • 1/4 bardak sehriye (tekrar ediyorum, insan boyutlarinda bardaktan bahsediyoruz!)
  • 1 kutu soyulmus dogranmis domates ya da usenmeyen olursa 4-5 tane taze domates
  • biraz sivi yag
  • 1 kahve fincani ceviz ici (isteyene)
  • 1 tatli kasigi biber salcasi
  • tuz, karabiber
  • yarim cay kasigi kimyon
yapilisi

once mercimekleri haslamakla baslayalim. bir tencereye ustunu bikac parmak gececek kadar soguk su (evet soguk) koyup haslanmaya birakalim



hani baklagiller gaz yapar ya (hehe) onun sebebi iste bu haslanirken kabugundan olusan kopuk. bu kopugu alip attin mi gaz olayi hafifliyo =]



mercimekler haslanirken esek kadar dogranmis sogani kiyma ile beraber kavuruyoruz. ayrica ben de biliyorum kucuk kucuk dogramayi sogani ama useniyorum tamam mi! hem bu boyutta hafif diri kalirsa daha da guzel oluyo bence, HIH!



sarmisaklari kafalarina sert bir cisimle vurmak suretiyle kendilerinden geciriyoruz. cok gaza gelinirse yumruklanabilir ama sonra eller aciyabilir, kokabilir, demedi demeyin. (gunun puf noktasi: sarmisak kokusunu cikarmak icin suyun altinda metal biseyi ovalayarak yikarsaniz elinizi koku hemen geciyo. hatta sabun seklinde metal kaliplar satiliyo elinde yuvarlamasi kolay olsun diye. ama kasik da gayet guzel ise yariyo valla)



cevizleri de bicakla budayip kucultelim biraz:



kavrulmus kiyma ve sogana cevizleri ekleyip kavurmaya devam:



bikac dakika yeter. sonra yumusamaya baslamis mercimekleri, sehriye, tuz, baharatlar, domates ve biber salcasini ekliyoruz, ustune bir, bir bucuk bardak su koyup, kapagi kapatip altini kisiyoruz:



sehriyeler pisince, mercimekler de yumusayinca soyle bisey oluyo:



yakindan bakalim:



valla dedigim gibi, cok lezzetli oldu, ceviz olmasa da olurdu.

biz cigdos'la bunu tortilla chips ile bandira bandira yedik (doritos iste amaan)
ustune yogurt boca edip kasik kasik yenirdi de yogurt bitmisti ne yazik ki

afiyetler olsun, hadi bakalim =] x

0 Responses to 'cevizli mercimek'